CARA MELANCONG KE JEPUN HARGA MURAH TANPA GUNA AGEN

Baca tajuk pun best kan? Kami kongsikan cara melancong ke Jepun harga murah tanpa guna agen. Ia melalui pengalaman kami sendiri yang super jimat, berbaloi dan menyeronokkan. Tips ini khusus kepada mereka yang kaki travel seperti kami yang suka melancong dan mengembara. Kadang-kadang kita pelik kenapa ada orang yang boleh melancong kerap ke luar negara. Kaya sangat ke dia?

Sebenarnya tidak susah melancong jika anda tahu selok belok atau caranya. Barulah anda tau.. banyaknya aku jimat bila buat sendiri. Diingatkan perkongsian ini adalah basic sahaja kerana keperluan lokasi berbeza-beza. Jika nak kami bantu, boleh email kami ya.

Di sini kami kongsikan sedikit cara murah melancong ke Jepun.

CARA MELANCONG KE JEPUN HARGA MURAH TANPA GUNA AGEN

1. BUAT TABUNG ADVENTURE

Ia boleh bermula dengan beberapa tabung ayam atau king kong (yang lebih besar dari ayam). Masukkanlah walau duit syiling sekalipun. Sedar tak sedar, ia sangat membantu anda nanti. Jika anda inginkan keluarga anda bercuti bersama, lagi besarlah sumber kewangan yang diperlukan. Maka, bolehlah sediakan tabung untuk menyimpan dana dari ahli-ahli trip.

Selain ada je simpan, elok juga buat potongan gaji setiap bulan. Lagi best semasa bonus yang dapat mencanak-canak tu. Kalau anda atau keluarga ada side business lagi cepat tabung ni penuh.

2. SET NAK PEGI MANA DAN MUSIM APA?

REGION

Kalau nak melancong ke Jepun ada 9 Regions yang anda boleh lawati iaitu:

  • Hokkaido
  • Tokoku
  • Kanto
  • Chubu
  • Kansai
  • Choguku
  • Shikoku
  • Kyusyu
  • Okinawa

MUSIM

Jepun ada 4 musim iaitu musim Salji, Bunga, Panas dan Luruh. Dalam banyak-banyak musim, musim panas di Jepun memang sangat panas dan sauna.

KATEGORI LOKASI TUMPUAN

  • Hiking
  • Makan-Makan
  • Shrine / Temple
  • Tempat Bersejarah
  • Shopping!
  • Onsen  / Hot Spring
  • Istana
  • Pulau
  • Pantai
  • Festival
  • Amusement Park
  • Bunga-bungaan dan salji
  • Taman
  • Gunung Berapi
  • Haiwan (Pulau Kucing, Musang)
  • Keretapi malam

Ada masa kami kongsikan tempat-tempat menarik ya..

3. NAK PEGI DENGAN SIAPA KALI INI

Tetapkan nak pergi berapa orang supaya perancangan dan penempahan anda akan menjadi lebih lancar. Setiap ahli trip, nyatakan keprluan mereka. Contohnya.. jika bawa warga emas, jangan cari lokasi yang jauh dari stesen keretapi.

4. PLAN NAK STAY DI MANA

Carilah lokasi yang sesuai untuk semua ahli trip anda. Dan paling penting ia berdekaran dengan sumber pengangkutan awam, kedai-kedai dan tak jauh dari semua lokasi yang ingin anda lawati. Jika tidak, masa melancong anda akan terbuang dalam perjalanan sahaja. Ada banyak laman web yang boleh anda semak.

Anda mempunyai beberapa pilihan untuk stay:

  • Hotel
  • Serviced Apartment
  • Sewa Rumah
  • Home Stay / Tinggal bersama keluarga angkat / rakan

5. BUAT ITINERARY

Berapa hari nak pergi melancong. Selesakan percutian anda dengan formula travel+2 iaitu 2 hari perjalanan pegi dan balik. Maknanya jika anda nak berjalan selama 5 hari di Jepun, jadikan ia sebagai 5 + 2 = 7. Anda akan rasa sangat selesa.

Explore kawasan satu demi satu. Contohnya hari ini ke lokasi A dan B. Esok C, Lusa D dan seterusnya. Jangan buat hari ini A dan B. Esok C. Lusa A dan B semula. Rugi masa dan duit pengangkutan sahaja.

Jika boleh elakkan tidur di airport atau surau. Jika anda terpaksa bermalam di airport juga, jangan baring di kerusi mereka.

Anda boleh hubungi kami jika tidak pasti. InsyaAllah kami boleh bantu anda.

6. DAPATKAN MAKLUMAT DAN KIRA BAJET (AMBIL KIRA DASAR PENJIMATAN!)

Cukup tak? Harapnya cukuplah ya. Dapatkan maklumat perbelanjaan yang anda ada dan yang bakal anda gunakan. Perkara asas adalah:

  • Penerbangan
  • Penginapan
  • Makanan
  • Entry Tickets
  • Insurans Penerbangan
  • Insurans Travel
  • Pakaian (pastikan ikut mesim dan lokasi)
  • Shopping
  • Kecemasan
  • Shinkansen / Train
  • Belanja dapur (kalau masak)
  • Omiyage (Ole2 dari Jepun)
  • Ubat dan Supplement

7. APPLY CUTI DULU !

Jangan sekali-kali buat penempahan dahulu tanpa mendapat censent dari Ketua atau Majikan anda. Ia sangat tidak beretika dan anda boleh dikenakan tindakan atau dihalang dari bercuti sekiranya tidak mendapat kelulusan. Jangan yakin sangat ya, dah la nak cuti lebih 2 hari.. dapatkan consent Bos atau Majikan dahulu barulah tempah.

Paling tidak pun, jika kita dah minta cara baik.. tiba masa kebetulannya ada kerja atau event besar.. bolehlah lembut hati bos untuk izinkan anda bercuti sebab anda pekerja yang baik dan dapatkan izin beliau sebelum tempah tempoh hari. Silap gaya, bos pun tak sampai hati.

8. BUAT TEMPAHAN

Penerbangan

  • Tempah awal dan dapatkan harga promo.
  • Buat perbandingan harga dan pilih syarikat penerbangan yang reliable.
  • Tebus mata ganjaran yang ada.
  • Jika anda pergi ke beberapa Regions, semak connectivity lapangan terbang atau keretapi yang ada.

Penginapan

  • Anda boleh memilih dan membandingkan harga di perbagai laman web. Pada masa yang sama, tempahan awal banyak memberi advantage untuk harga murah.
  • Jika anda mempunyai banyak point di web tertentu seperti agoda, booking.com dan sebagainya, inilah masanya untuk menebus point dan mendapatkan harga yang lebih murah.

Shinkansen

  • Tidak semestinya anda perlu guna tiket Shinkansen. Perlu lihat pada program yang telah anda tetapkan. Anda mungkin perlu day pass.

Bas

  • Adakalanya penggunaan bas adalah lebih murah. Contohnya jika anda ke Kyoto.

Amusement Park / Theme Park

  • Tempah online lebih jimat berbanding beli di kaunter atau travel agent.

9. BELI INSURANS PENGANGKUTAN UDARA DAN TRAVELLING

Ini paling penting. Sebab kalau terjadi apa-apa memanglah anda perlu membayar dahulu, tetapi dengan mengemukakan resit original, anda boleh claim perbelanjaan perubatan atau kerosakan bagasi dan sebagainya. Bahkan, jika flight delay pun ada pampasannya jika anda memilik coverage yang betul. Anda boleh rujuk beberapa travelling insurance di antaranya seperti:

Baca betul-betul polisi yang ditawarkan.

10. KENALI NEGARA YANG ANDA INGIN LAWATI

  • Jepun adalah negara yang strict tapi baik hati. Anda perlu pergi ke sana dengan penuh kejujuran. Sekiranya anda membawa makanan, sila ishtihar lebih awal.
  • Mandi di onsen bukan seperti mandi di Malaysia. Ia mandi beramai-ramai dan terbuka. caranya, tanggalkan pakaian tanpa seurat benang dan bersihkan badan di paip yang disediakan. selepas badan bersih barulah anda boleh ke onsen. Tiada kain yang akan ikut serta masuk kolam.. begitu juga nasib syampu dan sabun.
  • Jangan sendawa di hadapan orang yang belanja anda makan.
  • Orang Jepun sayangkan negaranya. Sila buang sampah di tong sampah dan bersihkan meja makan anda. Letakkan tray dan pinggan di tempat yang disediakan.
  • Anda dilarang membuat bising sama ada di rumah atau di tempat awam kerana ia mengganggu orang lain.
  • Jangan bercakap kuat dalam train. Telefon pun tak boleh. Dalam train orang Jepun kalau nak sembang pun bisik-bisik dan ramai yang tidup atau baca buku. Jadi, perlukah kita bising?
  • Sampah di Jepun diasingkan ikut kategori. Follow the rule.

11. AKTIFKAN KAD BANK ANDA

Aktifkan kad-kad bank anda untuk tujuan transaksi antarabangsa. Walaupun anda tak merancang untuk guna kad sekalipun. Ia sangat berguna untuk kecemasan. Di Jepun, banyak lokasi yang terima kad kreadit dan debit.

12. BUAT LAIN-LAIN PERSIAPAN UNTUK PENGEMBARAAN ANDA

Entry terdahulu kami ada memberi tips bagaimana membawa anak kecil mengembara. Nanti boleh refer lah ya.

Antara perkara asas adalah:

  • Pastikan passport anda dan ahli masih sah
  • Dokumen-dokumen semuanya dimasukkan dalam 1 fail
  • Peta dan nota rujukan
  • Bagasi yang sesuai
  • dan banyak lagi!

Dalam bab ini kami nak kongsikan satu perkara penting yang wajib anta ambil tahu. Percutian anda di Jepun akan menjadi sangat mahal jika anda atau mana-mana yang berada dalam team anda sakit. Kepayahannya adalah:

  • Mood jadi tak best
  • Emosi semua orang terganggu
  • Yang sakit akan rasa sakit dan stress
  • Program terganggu atau tergendala dan menyebabkan kerugian kos (nanges)
  • Treatment perubatan di Jepun tidak sama dengan Malaysia (sebab orang Jepun diwajibkan ambil pelbagai suntikan)
  • Kos perubatan yang sangat, sangat, sangat tinggi!

BERSEDIA DENGAN MAKANAN TAMBAHAN UNTUK KESIHATAN BADAN

  • Nak kuatkan sistem imun ? Takut senang demam ? Bunuh kuman ? Atasi batuk dan selsema ?… VITAMIN C
  • Elak keletihan, cepat lopek dan pancit? …PERFORMANCE DRINK
  • Tidur tak cukup? Lenguh, lemau dan lesu? Kebas dan cramp pun masuk sekali?…OSTEMATRIX
  • Takut masalah keradangan paru-paru, batuk, kahak atau athma? … OMEGA
  • Kuatkan sistem imun badan terutama serangan virus dan kuman? Bimbang serangan Virus luar negara termasuk Influenza? Tibi? Kencing Tikus dsb? … NUTRIFERON
  • Gastrik ? … PEPPERMINT dan ESP
  • Rasa nak lebih energatik? …COQTROL PLUS
  • Untuk anak-anak kami tidak tinggal VITALEA FOR KIDS

Inilah antara kit kesihatan kami. Memang enjoy dan alhamdulillah recover pun cepat dengan izin Allah. Dan kosnya jauh lebih murah dari kos klinik dan hospital di Jepun.

 

CARA MELANCONG KE JEPUN HARGA MURAH TANPA GUNA AGEN

KAMI DIBIMBING OLEH DOKTOR, PAKAR NUTRISI DAN SAINTIS

SENARAI PRODUK

Dapatkan rangkaian senarai produk Shaklee di sini. Shaklee Supplement. Kenali produk dengan lebih lanjut :

ALFALFA   CINCH    COLLAGEN   DTX   ESP    GARLIC    GLA    HERBLAX    HERBAL BLEND  B COMPLEX  LECITHIN    MEAL SHAKE    NUTRIFERON    OMEGA GUARD    OSTEMATRIX    PEPPERMINT GINGER    PERFORMANCE DRINK    SUSTAINED RELEASE VITAMIN C    VITA LEA    VITAMIN E    VIVIX   YOUTH SKINCARE    SHAKLEE BABY

BACAAN RINGKAS

INFO GRAFIK KAJIAN SHAKLEE

PROMOSI DAN PENGHANTARAN SEGERA UNTUK ANDA YANG ISTIMEWA

wasap.my/601121605598

ID : 1224436

like FB kami di sini (Pengedar Shaklee Terbesar Malaysia)

juga like FB kami di sini (Shaklee Baby Organic Skincare In Malaysia)

dan like FB kami di sini (Shaklee Youth Skincare In Malaysia)

Daftar Ahli

Please follow and like us:

Kami menghargai komen anda. Terima kasih.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Whatsapp kami untuk maklumat lanjut
%d bloggers like this: