TIPS KESIHATAN UNTUK PERSEDIAAN HAJI DAN UMRAH

Hari ini kami kongsikan tips kesihatan untuk persediaan haji dan umrah. Nanti kongsi-kongsikan dengan yang lain agar persediaan ke haji serta umrah dapat dibuat sebaiknya. Disebabkan musim haji datang lagi selepas menjelangnya Syawal baru-baru ini, maka semakin berkobarlah jemaah haji untuk menunaikan Rukun Islam yang sangat dituntut itu. Semoga semua mendapat haji & umrah yang mabrur.. Sebagaimana yang kita tahu, ibadah haji dan umrah bukan sahaja menuntut persediaan berbentuk mental, emosional, spiritual juga ilmu pengetahuan semata-mata, malah juga mendambakan persediaan dari aspek fizikal. Jom kita lihat tips untuk persediaan penting sebelum ke sana.

TIPS KESIHATAN UNTUK PERSEDIAAN HAJI DAN UMRAH

1. AMALKAN SENAMAN UNTUK TINGKATKAN STAMINA

Anda boleh mulakan dengan berjalan selama 30 minit. Buatlah sekurang-kurangnya 5 kali seminggu. Jika boleh berlari.. buatlah secara berlari anak dan mengikut kemampuan. Tips ini sangat penting untuk persiapan fizikal persediaan haji dan umrah.

Bagi yang berusia 50 tahun dan ke atas, boleh tonton tips joggin dalam video ini:

2. BUAT PEMERIKSAAN KESIHATAN

Ini sangat penting. Bakal haji dan umrah wajib tahu status kesihatan mereka. Supaya persediaan dengan lebih rapi dapat dibuat. Jangan fikir hanya masalah jantung sahaja yang perlu diambil perhatian. Masalah alergi juga gastrik yang dianggap kecil pun perlu diambil berat. Jangan berasa down kalau anda tiba-tiba tahu bahawa anda ada penyakit A, B, C. Itulah namanya rezeki untuk anda mendapat penyembuhan. Jangan putus asa berubat dan mendapatkan rawatan yang sewajarnya.

3. BUAT SENARAI PENYAKIT, UBAT DAN KECEMASAN

Bangi anak-anak, buatkan senarai penyakit, surat-surat doktor berhubung jenis penyakit dan treatment yang perlu jika ada kecemasan. Ia sangat berguna semasa kecemasan. banyak jimatkan masa. Doktor boleh aware apa sejarah penyakit yang ada. memang sangat membantu insyaAllah.

Buatkan juga senarai ubat-ubatan, dos dan cara pemakanan. Mana tahu kalau terlupa atau sebagainya. Jika hilang ubat atau tercicir, nak beli baharu pun senang.

Jangan lupa juga buatkan senarai klinik atau hospital terutama bagi mereka yang tidak mengikut Tabung Haji.

4. MULAKAN PEMAKANAN DAN GAYA HIDUP SIHAT

Sebelum berangkat menunaikan haji dan umrah, sangat penting untuk anda melihat cara pemakanan. Jika masih lagi gagal makan secara sihat dan berkhasiat, maka tanpa melengahkan masa wajib anda betulkan semula gaya tersebut. Pilihlah makanan yang sihat, berkhasiat dan selamat. Lupakan terus jajan-jajan yang tidak mendatangkan zat. Tolak sama sekali perasa, gula dan pewarna tiruan.

Pada masa yang sama, bagi perokok.. mulalah berhenti merokok. (Nak tahu tips berhenti merokok dan kuatkan paru-paru? Ramai dah berjaya berhenti merokok wasap.my/601121605598)

SET MAKANAN TAMBAHAN UNTUK HAJI DAN UMRAH

Anda mempunyai pilihan untuk mendapatkan set makanan tambahan :

1. SET BASIC MAKANAN TAMBAHAN HAJI DAN UMRAH

 • Coq Trol untuk beri tenaga dan kesihatan pada jantung
 • Performance Drink untuk atasi keletihan. Memberi tenaga sepanjang masa.
 • Ostematrix untuk hilang kelesuan, keletihan, sengal-sengal yang menyebabkan rasa malas nak bangun. Kualiti tidur walau tidur tak cukup 2 jam.
 • Omega untuk kesihatan jantung dan kurangkan jangkitan paru-paru
 • Vitamin C untuk sistem imun dan kurang risiko jangkitan kuman

2. SET MENYELURUH MAKANAN TAMBAHAN HAJI DAN UMRAH

 • Coq Trol untuk beri tenaga dan kesihatan pada jantung
 • Performance Drink untuk atasi keletihan. Memberi tenaga sepanjang masa.
 • Ostematrix untuk hilang kelesuan, keletihan, sengal-sengal yang menyebabkan rasa malas nak bangun. Kualiti tidur walau tidur tak cukup 2 jam.
 • Omega untuk kesihatan jantung dan kurangkan jangkitan paru-paru
 • Nutriferon untuk tingkatkan sistem imun dan kurang risiko jangkitan kuman / virus yang kuat
 • B Complex untuk menjana tenaga yang sangat diperlukan semasa di sana. ia menukarkan gula dalam badan kepada tenaga
 • Herbal Blend sebagai pelembab kulit dan anti kegatalan dan anti kerekahan pada tumit

Sudah pastinya kita mengharapkan ibadah haji serta umrah dapat disempurnakan dengan baik. Malah didoakan agar semua mendapat haji dan umrah yang mabrur. Segala persiapan adalah sebagai ikhtiar untuk memberikan yang terbaik. Semoga perkongsian tips kesihatan untuk persediaan haji dan umrah ini memberi manfaat kepada semua.

persediaan haji dan umrahpersediaan haji

KAMI DIBIMBING OLEH DOKTOR, PAKAR NUTRISI DAN SAINTIS

SENARAI PRODUK

Dapatkan rangkaian senarai produk Shaklee di sini. Shaklee Supplement. Kenali produk dengan lebih lanjut :

ALFALFA   CINCH    COLLAGEN   DTX   ESP    GARLIC    GLA    HERBLAX    HERBAL BLEND  B COMPLEX  LECITHIN    MEAL SHAKE    NUTRIFERON    OMEGA GUARD    OSTEMATRIX    PEPPERMINT GINGER    PERFORMANCE DRINK    SUSTAINED RELEASE VITAMIN C    VITA LEA    VITAMIN E    VIVIX   YOUTH SKINCARE    SHAKLEE BABY

BACAAN RINGKAS

INFO GRAFIK KAJIAN SHAKLEE

PROMOSI DAN PENGHANTARAN SEGERA UNTUK ANDA YANG ISTIMEWA

wasap.my/601121605598

ID : 1224436

like FB kami di sini (Pengedar Shaklee Terbesar Malaysia)

juga like FB kami di sini (Shaklee Baby Organic Skincare In Malaysia)

dan like FB kami di sini (Shaklee Youth Skincare In Malaysia)

Daftar Ahli

[contact-form][contact-field label=”Name” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”Email” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Message” type=”textarea” /][/contact-form]

Please follow and like us:

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Whatsapp kami untuk maklumat lanjut