5 CARA BELAJAR BAHASA INGGERIS DENGAN CEPAT

Bahasa Inggeris adalah merupakan salah satu bahasa yang digunakan di dunia ini. Suatu ketika dahulu, Bahasa Melayu menjadi bahasa komunikasi yang popular. Cabaran hari ini adalah generasi muda yang kurang mahir dalam Bahasa Inggeris. Hari ini kami nak kongsikan tip belajar Bahasa Inggeris dengan mudah. Nak tahu 5 cara belajar Bahasa Inggeris dengan cepat?

1.BACA BUKU TATABAHASA INGGERIS

Bosan? Tetapi inilah asasnya. Fahamkan konsepnya. Beli sebuah buku latihan tatabahasa Inggeris dan buat latihan. Di negara kita, ada banyak buku latihan yang bagus dan murah. Cuba beli 1 dan ulangkaji. Boleh juga dapatkan online. Contohnya:

English News In Level

TalkEnglish.Com

2. BACA ARTIKEL BAHASA INGGERIS

Baca artikel dalam Bahasa Inggeris pada setiap hari sekurang-kurangnya sekali sehari. Jangan baca di dalam hati. Lafazkan seperti anda sedang membaca berita atau mengacara rancangan tv. Gariskan perkataan yang anda tidak faham, dan buka kamus. Perhatikan juga tatabahasanya. Tidak faham tidak mengapa.. baca dahulu. Lama-kelamaan anda akan menguasai lebih banyak perkataan dan lancar bertutur dalam Bahasa Inggeris.

 

3. NYANYI LAGU BAHASA INGGERIS

Cari artis yang boleh menjadi idola anda yang menyanyikan lagu-lagu Inggeris dengan baik serta mempunyai mesej yang positif. Jangan menyanyi di dalam hati. Rugi. Harus diingat, tidak semua lagu dalam Bahasa Inggeris mempunyai tatabahasa yang betul.

4. MENULISLAH WALAU RINGKAS

Seminggu sekali, tulis karangan ringkas dalam Bahasa Inggeris. Seronok tau. Lama-lama, penulisan anda tidak akan menjadi ringkas. Percayalah.

Hasil carian imej untuk english writing

5. CUBA BERTUTUR DALAM BAHASA INGGERIS

Anda tidak akan mampu bertutur dalam bahasa Inggeris jika anda tidak mengamalkannya. Buangkan rasa rendah diri atau malu bercakap dalam bahasa Inggeris. Mulakan dengan dialog yang mudah.

Mudah, kan? Menguasai banyak bahasa adalah merupakan satu kelebihan. Bahasa Inggeris adalah satu keperluan, tetapi jangan pula ada yang menidakkan Bahasa Melayu yang kaya nilainya sebagai bahasa kebangsaan kita.

PROMOSI DAN PENGHANTARAN SEGERA UNTUK ANDA YANG ISTIMEWA

wasap.my/601121605598

ID : 1224436

like FB kami di sini (Pengedar Shaklee Terbesar Malaysia)

juga like FB kami di sini (Shaklee Baby Organic Skincare In Malaysia)

dan like FB kami di sini (Shaklee Youth Skincare In Malaysia)

 

 

[contact-form][contact-field label=”Name” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”Email” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Message” type=”textarea” /][/contact-form]

Please follow and like us:

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Whatsapp kami untuk maklumat lanjut