CARA MUDAH ATASI KOLESTEROL DENGAN SHAKLEE

Rakyat Malaysia memang popular dengan masalah KOLESTEROL.. Maklumlah diibarat sebagai pesta makanan sepanjang masa.. pelbagai budaya.. pelbagai negara.. mudah nak jumpa tak kira masa.. Itu belum mengambil kira badan kita menghasilkan 800mg kolesterol setiap hari melalui organ HATI. Tanpa pengawalan dan penjagaan kesihatan.. tiba-tiba barulah dapat tahu ada kolesterol yang mendatangkan ancaman kepada kesihatan dan nyawa. Dalam penulisan hari ini kita nak melihat bagaimana terjadinya kolesterol? dan.. bagaimanakah cara mudah untuk atasi kolesterol dengan Shaklee.

FUNGSI TUBUH KITA

Tuhan menciptakan kolesterol untuk:

  • Badan menghasilkan garam empedu, berfungsi untuk membantu usus dalam menyerapan lemak.
  • Badan menghasilkan vitamin D, berfungsi untuk membantu penyerapan kalsium dalam tubuh.
  • Badan menghasilkan hormon korteks adrenal, mempunyai peran yang sangat penting untuk metebolisme didalam tubuh serta keseimbangan garam dalam tubuh.

KOLESTEROL BAIK VS KOLESTEROL JAHAT

Terdapat 2 jenis Kolesterol yang perlu diketahui iaitu:

  • Kolesterol LDL dikenali sebagai kolesterol ‘jahat’
  • Kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol baik.

Zarah kolesterol HDL menghalang proses atherosclerosis dengan menarik kolesterol daripada dinding arteri dan menyingkirkannya melalui hati, untuk dibuang menerusi hempedu. Ia juga mengganggu pengumpulan kolesterol pada dinding arteri oleh zarah kolesterol LDL.

ANCAMAN LDL

Kolesterol tidak boleh larut dalam darah kecuali jika bergabung dengan protein khas yang dipanggil lipoprotein. Lipoprotein LDL pula menyebabkan kolesterol melekat pada dinding arteri, menyebabkan plak kolesterol. Lama-lama plak kolesterol menyebabkan dinding arteri menebal dan saluran arteri semakin sempit, satu proses yang dipanggil atherosclerosis.

Hasil carian imej untuk plak kolesterol

Apabila arteri koronari menyempit disebabkan atherosclerosis, ia tidak dapat membekalkan darah dan oksigen secukupnya kepada otot jantung yang mana kekurangan oksigen ke otot jantung akan menyebabkan dada menjadi sakit. Pada masa yang sama, ketulan darah dalam arteri yang menyebabkan saluran itu tersumbat dan membawa kepada risiko kematian otot jantung atau serangan jantung.

KAMI DIBIMBING OLEH DOKTOR, PAKAR NUTRISI DAN SAINTIS

SENARAI PRODUK

Dapatkan rangkaian senarai produk Shaklee di sini. Shaklee Supplement. Kenali produk dengan lebih lanjut :

ALFALFA   CINCH    COLLAGEN   DTX   ESP    GARLIC    GLA    HERBLAX    HERBAL BLEND    LECITHIN    MEAL SHAKE    NUTRIFERON    OMEGA GUARD    OSTEMATRIX    PEPPERMINT GINGER    PERFORMANCE DRINK    SUSTAINED RELEASE VITAMIN C    VITA LEA    VITAMIN E    VIVIX   YOUTH SKINCARE    SHAKLEE BABY

BACAAN RINGKAS

INFO GRAFIK KAJIAN SHAKLEE

PROMOSI DAN PENGHANTARAN SEGERA UNTUK ANDA YANG ISTIMEWA

wasap.my/601121605598

ID : 1224436

like FB kami di sini (Pengedar Shaklee Terbesar Malaysia)

juga like FB kami di sini (Shaklee Baby Organic Skincare In Malaysia)

dan like FB kami di sini (Shaklee Youth Skincare In Malaysia)

Daftar Ahli

[contact-form][contact-field label=”Name” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”Email” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Message” type=”textarea” /][/contact-form]

 

 

 

 

 

[contact-form][contact-field label=”Name” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”Email” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Message” type=”textarea” /][/contact-form]

 

Save

Save

Please follow and like us:

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Whatsapp kami untuk maklumat lanjut