SET STROKE SHAKLEE

SET STROKE SHAKLEE

Apa itu stroke?

Apa itu stroke? Stroke sebenarnya adalah serangan yang berlaku pada otak yang terjadi secara mendadak akibat tersumbat atau pecahnya pembuluh darah otak. Dengan kata lain penyakit stroke ini merupakan penyakit yang berkaitan dengan pembuluh darah otak (serebrovaskuler) yang ditandai dengan kematian jaringan otak (infark serebral).

Keadaan ini berlaku disebabkan berlakunya penyumbatan, penyempitan atau pecahnya pembuluh darah yang menuju ke otak sehingga darah dan oksigen ke otak berkurang justeru menyebabkan berlakunya reaksi biokimia yang akan merosakkan atau mematikan sel-sel saraf otak.

Stroke boleh dikenalpasti melalui gejala-gejala berikut: –

Kebas secara tiba-tiba, lemah, kebas atau kelumpuhan muka, lengan atau kaki (biasanya pada sebelah badan).

  1. Sukar bercakap secara tiba-tiba atau memahami pertuturan (pra atau pasca strok)
  2. Kabur penglihatan secara tiba-tiba
  3. Pening secara tiba-tiba, hilang keseimbangan atau hilang tumpuan
  4. Sakit kepala yang teruk atau sakit kepala yang luar biasa, boleh diiringi dengan rasa leher yang tegang, sakit di bahagian muka, sakit di antara mata anda, muntah
  5. Keliru atau ada masalah dengan ingatan
Selain itu juga harus dijelaskan juga, kemungkinan adanya tanda-tanda lain yang boleh terjadi yang perlu kita berwaspada:
• Rasa mual, panas dan sering muntah-muntah
• Pengsan secara tiba-tiba ataupun tak sedarkan diri

Gejala minor strok lebih kurang sama dengan major strok. Laa Tahzan! Minor strok boleh dicegah dari berulang dan menjadi lebih teruk jika pesakit UBAH cara hidup.

Nota: Keputusan mungkin berbeza di antara individu

Kebiasaannya, untuk menghindari stroke seseorang perlu mengubah gaya hidup supaya lebih sihat Berikut adalah 10 langkah yang dapat anda lakukan untuk menghindarkan diri dari serangan stroke.
1. Hindari atau hentikan terus kebiasaan merokok
Merokok akan menyebabkan masalah atherosclerosis (pengerasan dinding pembuluh darah) dan akan membuat darah Anda menjadi mudah menggumpal.
2. Periksa tekanan darah secara rutin
Tekanan darah yang tinggi boleh menyebabkan pembuluh darah mengalami tekanan ekstra. Walaupun badan anda tidak menunjukkan sebarang gejala, periksalah tekanan darah anda secara teratur.

3. Kendalikan penyakit jantung sekiranya ada

Jika anda mengalami masalah gangguan pada jantung ataupun mengalami masalah kolesterol tinggi, anda perlu lebih berhati-hati kerana DUA penyakit ini merupakan penyumbang terbesar kepada masalah stroke.

4. Atasi dan kendalikan stress sebaik mungkin

Stres dan depresi dapat menggangu keseimbangan tubuh badan. Ia secara tidak langsung meningkatkan tekanan darah yang boleh menyebabkan pecahnya dinding arteri.

5. Makanlah secara sihat.

Amalkan makan gaya sihat. Iaitu perbanyakkan makan buah-buahan serta sayuran. Kurangkan makan daging merah kerana daging merah mengandungi lemak tepu yang tinggi yang boleh menyebabkan pembuluh darah mengeras .

6. Kurangkan pengambilan garam

Kerana garam akan menyebabkan tekanan darah meningkat.

7. Pantau berat badan

Sekiranya anda memiliki badan yang gemuk atau obes, risiko Anda mengalami tekanan darah tinggi adalah lebih tinggi..selain itu turut menyumbang kepada masalah penyakit jantung dan diabetes, dan semua ini boleh menyebabkan terjadinya stroke.

8. Bersenam

Lakukan aktiviti fizikal seperti melalukan senaman dengan lebih kerap. Selain membantu menurunkan berat badan, aktiviti ini menjadikan jantung lebih sihat dan perjalanan darah lebih lancar.

9. Kurangkan pengambilan alcohol ataupun TERUS BERHENTI

Minuman beralkohol dapat menaikkan tekanan darah secara mendadak..justeru.elakkan minuman ini untuk mengelakkan berlakunya tekanan darah tinggi

10. Mencari Informasi Stroke

Dapatkan maklumat yang berkaitan dengan strok. Berhati-hati dengan pengambilan pil-pil ataupun ubat-ubatan yang dijual dipasaran.
Biasanya doktor akan bagi ubat untuk mencairkan darah, merendahkan tekanan darah, merendahkan tahap kolestrol dan ubat untuk beri kesan degupan jantung yang teratur. Pesakit perlu makan ubat yang diberi oleh doktor dengan teratur.

Tetapi ada tak lagi cara nak rendahkan risiko kena serangan semula atau merawat kesan strok?

Jawapannya, Ya.

VIVIX Shaklee boleh membantu untuk mencegah serangan strok kali kedua iaitu RESVERATROL. Resveratrol mempunyai polifenolik dan aktiviti antioksidan yang telah didapati berpotensi meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan dalam kajian makmal dari seluruh dunia. Di samping itu, ada penyelidikan makmal telah mendapati bahawa resveratrol melawan penuaan selular. Kajian ini juga mendapati bahawa resveratrol mengaktifkan pengawal selia genetik laluan panjang umur selular, yang mungkin mempunyai kesan positif ke atas DNA, kesihatan selular, dan metabolisme.
  1. Polygonum Cuspidatum (Japanese Knotweed)

Polygonum Cuspidatum merupakan sumber utama kepada bahan RESVERATROL yang juga terdapat dari ektrak kulit dan biji anggur merah. Resveratrol mengandungi bahan polifenol dan antioksidan yang dapat membantu untuk melambatkan penuaan, merendahkan kolestrol, meredakan tekanan darah, meningkatkan tenaga berterusan dan juga dapat membantu mengawal berat badan. Kajian makmal telah membuktikan Resveratrol melawan penuaan di peringkat selular, mengaktifkan tindakan genetic  (DNA) untuk mengawaltur tindakbalas dalam badan yang normal.  Untuk pesakit yang mengalami stroke, resveratrol ini membantu mengaktifkan semula DNA dan sel-sel yang mati akibat pecahnya salur darah ketika stroke menyerang para pesakit. Secara tidak langsung, pengambilan yang konsisten akan dapat membantu memperbaiki sel-sel mati akibat daripada stroke.

  1. Muscadine Grape

Muscadine Grape ialah satu spesies anggur yang sangat unik kerana ia mengandungi lebih 1 (satu) kromosom  dari tumbuhan biasa, iaitu 20 kromosom.  Kelebihan ini menjadikan ia spesis anggur yang paling kaya dengan POLIFENOL, satu bahan penting yang sangat baik untuk kesihatan terutamanya untuk pencegahan kanser. Dalam kes pesakit stroke, polifenol juga dapat membantu memperbaiki sel-sel yang sudah tidak berfungsi. Siapa sangka sel yang telah mati akibat pecahnya salur darah pada tubuh manusia boleh terhasil semula untuk membantu sistem dala tubuh badan manusia? Ya, ia bukan perkara yang ajaib. Kerana setiap satu (1) minit sememangnya 6 juta sel akan mati di dalam tubuh kita. Pertukaran dan penambahbaikan sel akan berlaku dengan cepat apabila kita mengambil suber makanan yang tinggi anti oksidan. Satu lagi bahan penting ialah Asid Ellagik yang tinggi yang membantu untuk menghentikan tindakan kimia penyebab kanser. Ia mempunyai sifat anti-mikrob dan anti-virus.

  1. Purple Carrot

Purple Carrot merupakan sumber terbaik untuk Vitamin A, sumber ANTIOKSIDA yang MUJARAB termasuk antocianin (yang menyebabkan warna merah menyala, ungu atau biru pada buah). Antocianin membantu untuk kesihatan saluran darah dan platlet. Punca berlakunya stroke ialah salur darah yang mengandungi kepekatan lemak yang tinggi menyebabkan darah tidak dapat beredar dengan baik, tersumbat sehingga pecahnya salur darah. Dengan purple carrot, ia dapat membantu mencairkan semula platlet yang bergumpal dalam salur darah sekaligus mengurangkan tahap kepekatan darah.

  1.   European Elderberry (Sambucus Niagara)

Elderberry merupakan satu tumbuhan yang terkenal dalam rawatan tradisional untuk flu/selsema terutamanya influenza B. Ia dapat mengurangkan kesan akibat influenza seperti sakit otot dan ketidakselesaan akibat selsema. Ia mengandungi unsure Flavonoids, salah satu sumber antioksida yang sangat baik untuk mengukuhkan system imunisasi untuk melawan jangkitan bacteria dan virus. Bukan sekadar antioksidan, Elderberry juga ada vitamin A,B, C dan nutrient seperti asid amino.

Kesemua nutrient ini baik untuk menguatkan imunisasi, merendahkan kolestrol, beri pelindungan kepada penyakit-penyakit kardiovaskular seperti serangan jantung & stroke.

 

WASAP.MY/601121605598

[contact-form][contact-field label=”Name” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”Email” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Message” type=”textarea” /][/contact-form]

Save

Save

Please follow and like us:

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Whatsapp kami untuk maklumat lanjut