MENJAGA KESIHATAN LEBIH BAIK DARI MEMBELI INSURANS @ TAKAFUL

MENJAGA KESIHATAN LEBIH BAIK DARI MEMBELI INSURANS @ TAKAFUL

Assalamualaikum. Menjaga kesihatan lebih baik dari membeli insurans @ takaful. Hai pening juga bila diberi pilihan mana satu lebih baik sebab kedua-duanya ada kebaikannya. Ini kes sebab dicabar oleh penganjur Superstar dalam kempennya baru-baru ni yang diteruskan oleh Cik Azura yang seterusnya mencabar kami. Kami telah menerima cabaran kempen ini daripada InsyaAllah kita akan diskas semasa perkara ini secara fair and square. Dalam konteks ini kami sentuh takaful memandangkan insurans memang kompem2 haram. Hmm.. memang susah nak pilih mana satu yang lebih penting. Jadi macam mana nak tahu sama ada menjaga kesihatan lebih baik dari membeli insurans @ takaful? OK jom mulakan.

Apa itu takaful??

Takaful ni adalah satu bentuk pencegahan berbentuk kerjasama, lindung-melindungi dan tolong-menolong untuk perlindungan dalam menghadapi kemungkinan malapetaka atau bencana. Dalam kes ini Syarikat Takaful sebagai pengusaha dalam sebuah perjanjian Al-Mudharabah. Usaha bagi mewujudkan kerjasama dan lindung-melindungi ini selari dengan tuntutan Islam merujuk asas Surah Al-Maidah ayat 2 yang bermaksud:

“Dan hendaklah kamu tolong-menolong dalam melakukan kebaikan dan taqwa dan janganlah kamu tolong-menolong dalam melakukan dosa dan perseteruan”.

Syarikat Takaful bertindak sebagai Pengusaha menerima wang caruman peserta-peserta dan menguruskan skim dan pelan takaful, buat pelaburan dan urusan-urusan takaful yang disusun berlandaskan hukum yang berkaitan. Pencarum pula menyerahkan wang caruman mereka untuk diuruskan dalam skim dan pelan takaful serta membuat pelaburan. Ada 3 cara macamana takaful ini berfungsi:

a) Pembahagian keuntungan dari perjalanan skim dan pelan takaful antara Syarikat Takaful dan Pencarum harta secara betul.

b) Cara bagaimana Syarikat Takaful menggunakan wang caruman Pencarum untuk ditadbir dan dilabur dan sebahagiannya disumbangkan bagi menolong rakan-rakan peserta yang ditimpa kesusahan atau malapetaka.

c) Penjelasan tentang hak-hak peserta serta syarat dengan perlindungan yang diberi dan berhubung dengan apa-apa manfaat yang akan mereka perolehi daripada skim dan pelan berkenaan.

Takaful ini merupakan satu ikhtiar dalam menghadapi kemungkinan berlakunya malapetaka atau bencana yang menimpa harta benda dan barang yang dimiliki oleh diri peserta seperti kebakaran atau kemalangan atau membantu pencarum dalam menghadapi dalam malapetaka kematian atau kecederaan ke atas diri seseorang peserta. Pendek kata, ia merupakan satu bentuk perlindungan bagi orang perseorangan yang ingin berikhtiar dengan membuat persediaan menghadapi malapetaka dan bencana yang menimpa ke atas diri sendiri.

OK bagus ke tak takaful ni? Kalau baca kat atas memang bagus.. Tapi mana lebih bagus? Jom diskas lagi..

Jaga kesihatan ni bagus ke tak?

Nak jawab pun serba salah.. kompem-kompemlah bagus dan penting.. ye tak? Sebab kalau dah sakit memang sengsara.. badan rasa sakit, bagi yang kronik pula keluarga terpaksa menjaga dengan lebih rapi.. ada yang kehilangan kerja.. dah hilang kerja nak sara keluarga macamana..hilang kasih sayang..  keluarga terabai.. timbul pula masalah sosial.. perghh gawat wehhh… dah ada masalah sosial, macam-macam pula penyakit dan masalah baru datang.. Hmm.. sampai bila nak sudahnya..

tapi pernah tak kita dengar Mencegah Lebih Baik dari Mengubati dan lagi satu Inti Pengubatan adalah PENCEGAHAN?

Maknanya, menjaga kesihatan juga adalah merupakan satu bentuk pencegahan.. yang kalau kita tak jaga, besar juga masalahnya beb! Ok nampaknya dah ada sinar pada isu sama ada menjaga kesihatan lebih baik dari membeli insurans @ takaful.

Jadi jawapan kami.. jaga kesihatan pun bagus!

 

Wajib TONTON Video ni.. Ilmu Bina Keluarga dengan Makanan yang sihat. dari Motivasi Inspirasi Makan Sihat Keluarga Bahagia Prof Muhaya (Don’t Miss!!)

Hmm.. terjawablah kenapa sel kita lapar sedangkan badan kita kenyang. Allah dah set / program badan kita supaya….. (nak tahu sila tonton video yang best ni.. sangat best dan ilmu bermanfaat)

Sedutan video:

  • Makanan anti kanser
  • Kesihatan = Makanan nutrisi tinggi + rendah Kalori
  • Kanser usus sebab kurang fiber
  • Brocoli lebih baik dari daging
  • Daging  sebabkan darah berasid
  • Darah berasid, punca kanser
  • Makanan jadi ubat
  • Daging dari sumber HARAM.. secara saintifik macamana ia boleh menjadi daging kita pula
  • Makanan Pengawet.. kuman takleh makan, camana badan ita boleh makan?
  • Serbuk perasa rosakkan badan
  • Ambil air yang sihat
  • Kenapa umur bertambah cepat tua?????
  • Orang jadi kencing manis sebab tabiatnya..

nak tahu lebih lanjut kena tonton video di atas..

Macamana nak maintain kesihatan ?

Makanan MENJADI UBAT, dan BUKAN UBAT MENJADI MAKANAN. Kawan-kawan tahu tak yang Shaklee ni bukan ubat tapi makanan tambahan? Sebab apa?  Gaya hidup kita yang selalu tak sempat buat itu ini.. nak cepat.. banyak urusan.. gaya hidup moden.. kurang sensitif.. sumber makanan kita dah banyak yang kurang nutrisi dan beracun. Tambah pulak udara kita pun dah beracun.. Sudahnya, racun pun develop dalam badan.

 

Hmmm… ramai di antara kita beli makanan pun bajet2 je kan.. bukan organic, berGMO, berperisa tiruan, berpewarna, disuntik, berbahan pengawet.. cemana nak sihat?

MASALAH

OK sekarang kita buat sedikit tinjauan kalau kita tak jaga kesihatan:

KOS CARUMAN INSURANS DAN KOS KLINIKAL

  • RM150 x 12
  • demam batuk selsema : RM70 sekali pergi.. bajet 5 kali setahun.. seorang
  • Ubat Kencing Manis : RM100 sebulan RM300 sebulan
  • Ubat Darah Tinggi : RM100 sebulan RM300 sebulan
  • Sakit jantung : RM700 – RM1500 sebulan
  • bila dah kena potong kaki : Kos pergi ke hospital / klinik, fisio dan ubat bulanan
  • kena strok : Kos pergi ke hospital / klinik, ubat bulanan dan fisio
  • kos kasih sayang : ??
  • harga masa depan : ??

SOLUSI

Sebelum itu nak tahu kenapa kita perlukan supplement??.. Jom tengok rahsia  kenapa kena makan makanan tambahan. Ada juga diulas cara mudah yang tak disedari dapat kencing manis.  Dan MAKANAN TAMBAHAN APA YANG BERKUAITI SAMPAI NASA PUN PAKAI?

Untuk nak tahu solusi menjaga kesihatan yang baik jom baca link yang disediakan untuk badan jadi lebih muda.. Mesti best kalau badan dapat berfungsi dengan baik, toksin dikeluarkan, sel baru terbina, sel kanser terbantut, lebih bertenaga..

 

Nak tahu super supplement yang sedap dari buah-buahan yang sangat eksklusif?? Jom klik sini..

RESOLUSI

Dah nampak mana satu lebih baik sama ada menjaga kesihatan lebih baik dari membeli insurans @ takaful atau sebaliknya? Jelas kedua-dua memang penting dari aspek kita mencegah musibah yang lebih teruk lagi malah juga dituntut dalam agama. Tapi menjaga kesihatan adalah asas yang utama, merupakan perkara yang lebih baik, lebih penting dan perlu diberi keutamaan. Jadi, mulakan dari sekarang ya.. supaya kita dan keluarga boleh hidup dengan lebih sihat lagi. Mana tahu, asbab berikhtiar ini jangka hayat menjadi lebih lama.

CABARAN SETERUSNYA

Sekarang kami nak tag Cik Fatin untuk cabaran seterusnya..

jangan lupa baca resepi peria katak untuk kencing manis..

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!