RESEPI PERIA KATAK UNTUK KENCING MANIS

RESEPI PERIA KATAK UNTUK KENCING MANIS

PERIA KATAK

Ramai juga yang tanya kami tentang jus peria katak dan resepi peria katak untuk kencing manis. Jus peria katak adalah merupakan produk berupa jus yang dibuat dari Momordica charantia atau lebih dikenali sebagai peria katak. Dalam aspek perubatan traditional, memang sangatlah popular. Rata-rata sebab peria katak dikatakan dapat bantu supply pesakit kencing manis insulin untuk turunkan kadar gula. Eh, memang popular peria katak ni sebab ada yang mencari resepi peria katak untuk kencing manis sampai belajar dari guru ke guru. Popularnya peria katak ini sehingga digunakan sebagai hidangan teh, digoreng, peria katak tumis, peria katak lemak, peria katak gulai, sup peria katak, peria katak kukus, peria katak dicampur daging dan douchi.

Jadi, di internet memang boleh jumpa macam-macam resepi peria katak termasuk resepi peria katak untuk kencing manis. Kalau pergi kedai mamak, peria katak goreng atau peria katak tumis memang popular. Nanti kita tengok sekejap resepi peria katak sedap tu ya..

Apa itu kencing manis atau diabetes?

Selalu kita dengar tentang diabetes atau kencing manis. Paling sedih adalah penderitaan lanjutan yang dialami oleh penderita kencing manis. Sekarang kami nak stori mori tentang kencing manis. Kencing manis atau diabetes mellitus merupakan sejenis penyakit berkeadaan hiperglisemia iaitu tinggi kandungan glukosa dalam darah. Ada 3 jenis :

  • Diabetis jenis pertama (I) dikenali sebagai diabetis bersandar insulin (IDDM – ‘Insulin Dependent Diabetes Mellitus’) atau diabetis awal remaja. Diabetis jenis I  kegagalan penghasilan insulin oleh kelenjar pankreas. Biasanya, penghidap diabetis jenis pertama mula dapat simptom penyakit semasa kanak-kanak atau remaja. Disebabkan oleh kegagalan penghasilan insulin semula jadi oleh badan, pesakit memerlukan suntikan insulin untuk pengawalan tahap glukosa darah.
  • Jenis kedua (II) pula disebabkan oleh kerintangan insulin atau penghasilan insulin yang berkurangan. Ia boleh dikawal secara pemantauan pangambilan makanan, pengurangan berat badan, bersenam, dan pengambilan ubat.
  • Diabetes Gestasi ialah diabetes yang dialami oleh wanita ketika kehamilan. Ketika kehamilan, insulin yang diperlukan oleh wanita hamil adalah lebih untuk keperluan bayinya. Wanita yang kena DG ni ada Potensi BESAR untuk kena Diabetis Type 2 dalam tempoh beberapa tahun akan datang. Oleh itu, cegah jangan tak cegah!

Nak tahu cemana proses terjadinya kencing manis? Jom layan visual di bawah..

Simptom-simptom kencing manis

  • Kerap rasa dahaga
  • Kerap kencing dengan kuantiti yang banyak termasuk pada tengah malam
  • Cepat rasa lapar
  • Kebas kaki dan anggota badan
  • Mata menjadi kabur

Komplikasi-komplikasi Kencing Manis

  1. Strok.
  2. Sakit Jantung dan Komplikasi Jantung.
  3. Kegagalan buah pinggang.
  4. Kehilangan deria penglihatan dan juga katarak.
  5. Hilang deria sentuhan terutamanya di kaki.
  6. Jangkitan kuman menjadi lambat sembuh.
  7. Kehilangan Nyawa.

Resepi Peria Katak Untuk Kencing Manis

Maka memang tak salah la kan makan Peria Katak ni.. Tak hairan juga ia dijadikan sebagai ubat penyakit kencing manis oleh sesetengah orang. Macam-macam resepi peria katak ada. Jom la kita layan resepi peria katak untuk kencing manis ni. Untung-untung ada ilham buat masak hari ini atau esok..

Ada lagi satu resepi peria katak..

Baiklah, sekarang kami nak hidangkan resepi peria iaitu cara buat jus peria katak:

Tapi, betul ke peria katak dapat menyembuhkan KENCING MANIS??? Sebenarnya TAK ADA bukti atau kajian yang dapat buktikan peria katak sembuhkan diabetes atau kencing manis. Ia dikatakan sekadar mampu stabilkan kadar gula dalam darah. Sebab peria katak ada insulin tumbuhan. Maka, hari-harilah kena makan peria katak? Walau bagaimanapun, sampai bila nak bergantung kepada peria katak? Kami ada banyak sumber rujukan dan pengalaman yang mengadu makan peria katak hari-hari tapi kencing manis atau diabetes tak sembuh-sembuh. Jadi, pesakit-pesakit kencing manis atau diabetes masih tumpang guna insulin dari peria katak sampai bila-bila. Sedangkan, badan dia sendiri tak boleh nak jana insulin sendiri. Masalah la kan? Makan peria katak satu lori pun belum sembuhkan kencing manis. Cuma sekadar tumpang pakai peria katak punya insulin je.

Orait, kami nak tinggalkan dulu kisah peria katak dan kita move on. Ramai orang heboh tentang vivix. Sebab vivix ada reveraterol super power ingredient untuk baiki sel-sel dan DNA kita.

Resveraterol pula proven dalam banyak kajian menyelesaikan pelbagai penyakit termasuk yang dikategorikan sebagai penyakit kronik. Uols nak tak kalau kami bagitahu rahsia resveraterol yang bertindak MEMPERBAIKI SEL dan hingga ke tahap DNA. Apa dia akan buat pada badan? Macamana ada orang yang ambil resveraterol ni boleh sembuh dan say good bye kepada kencing manis? Dan macamana boleh dapat stok vivix dari business leader shaklee yang awesome?

JOM baca molek-molek di sini

rahsia resveraterol

Sila klik di sini

Please follow and like us:

2 Comments

  1. Pingback: MENJAGA KESIHATAN LEBIH BAIK DARI MEMBELI INSURANS @ TAKAFUL | PENGEDAR SHAKLEE SELANGOR & KL 01121605598

  2. Nasir

    Untuk darah tinggi macamana

    Reply
    1. admin (Post author)

      tuan boleh hubungi 01121605598 untuk bimbingan, sebab ada yang dah bebas dari masalah ini tanpa menggunakan ubat-ubat sintetik.

      Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: