SIAPA PENGASAS SHAKLEE?

Tak kenal maka tak cinta..nak cerita tentang pengasas Shaklee..vitalea

Sapa sangka multi vitamin pertama di dunia dikeluarkan seorang belia genious bernama Forrest C Shaklee.. multi vitamin yg dikeluarkan tu pula 100% asli dan menggunakan bahan natural dengan pegangan prinsip Living In Harmony with Nature..

Sewaktu dilahirkan, beliau disahkan mengidap penyakit batuk kering dan doktor meramalkan beliau boleh hidup sehingga berumur 8 tahun.. mmm sedih kan? Keluarga beliau percaya rawatan terbaik untuk batuk kering ni ialah udara yang bersih serta rehat yang cukup.

Jadi.. masa kecil pengasas shaklee ni banyak habiskan masa dengan berehat dan perati alam sekitar. Tak macam sis.. banyak tengok tv.. adeh!

Bola remaja.. doktor check balik dan dapati penyakitnya terkawal dah tapi tak la segergas remaja lain..

Bila sendiri dah alami penyakit.. semangat untuk keluar dari situasi tu menjadi sangat tinggi.. feel utk mengetahui ilmu kesihatan menjadi lebih real.. biau cari ilmu2 melalui pembacaan.. beliau tertarik dengan penulisan dalam “Physical Magazine” yg menyatakan:

“Dadah (ubat) hanya menutup simptom, tetapi tidak mengubati penyakit”

Hasilnya beliau dapati manusia ni boleh dirawat dengan kaedah semulajadi. Makanya.. bertambah2 lah feel beliau mendalami ilmu chiropracticcare sampai beliau mendaftar masuk ke Palmer School of Chiropractic yang diketuai oleh B.J. Palmer. Still.. beliau tak setuju dengan pendapat gurunya yg kata bahawa chiropractic adalah satu-satunya rawatan untuk penyakit fizikal. Maknanya.. beliau taklah tolak ilmu gurunya tapi beliau tak percaya chiropractic ni sahaja jalan penyelesaian perubatan..

Beliau kaji lagi dan baca lebih banyak tentang ilmu biochemist serta kajian-kajian saintifik tentang kepentingan nutrisi dan akhirnya berjaya mencipta suplement pertama di dunia dalam bentuk makanan yang dinamakan “Vitalized Minerals”pada tahun 1915.. Sekarang vitalized minerals dah ada nama moden tau.. Vitalea.

2 tahun lepas tu.. beliau berpindah ke Fort Dodge, dan buka sebuah pusat rawatan alternatif yang menyediakan 15 katil dan 32 bilik rawatan yang tenaga perawatnya bukan saja terdiri daripada ahli chiropractor tapi termasuk juga osteopaths, internist dan pakar-pakar bedah.

Yang bestnya.. semua pesakit di pusat rawatan beliau diberikan diet yang natural lagi kaya dengan vitamin.. haaaa.. beza kan dengan hospital yg kita jumpa sekarang??

Lama kelamaan pusat rawatan beliau makin maju dan beliau kembangkan sharing ini dengan lebih ramai orang..

Sweet la Dr Shaklee ni.. sebab beliau ada pengalaman sendiri yang jadi the real force untuk merawat penyakit..

Tak habis kat situ.. beliau diuji dengan penyakit barah.. aduhaiii.. dengan isteri yg mengandung.. anak yg kecik.. beliau set dalam minda.. yg beliau akan sembuh..

So.. pusat rawatan ditutup.. beliau buat treatment secara semula jadi.. makan makanan berkhasiat, segar dan ambil supplement yg kaya dengan vitamin zat mineral.. tak putus asal sehingga lama-lama beliau berjaya mengatasi masalah barah tersebut.. lepas sembuh, makin luas beliau sebarkan kebaikan..

Beliau percaya dengan minda yg positif, gaya hidup sihat dan pengambilan supplement yg semulajadi adalah rahsia beliau untuk sembuh..

Itukan dinamakan ikhtiar.. itulah dia Dr Forrest C Shaklee..

Azzyan Kay
0126526491
azzyaninspires.com

#tsunamishaklee #superstarshaklee #shakleeeffect #liveamazing #shakleewarrior

Please follow and like us:

Leave a Reply

%d bloggers like this: